Saturday, December 31, 2016

Semintele de in curata organismul de toxine, reduc apetitul si, de asemenea, reduc cantitatea de zahar din sange

Semintele de in sunt bogate in diferite vitamine, minerale, acizi grasi si fibre care normalizeaza activitatea intestinelor.


Ele curata organismul de toxine, reduc apetitul si, de asemenea, reduc cantitatea de zahar din sange. Puterea lor nu consta in acizii grasi care normalizeaza activitatea glandelor sebacee din organism si care ajuta sa topeasca excesul de grasime din organism.

Ceaiul de seminte de in, recomandat de multi nutritionisti, este eficace in randul pacientilor cu gastrita, ulcer gastric si hemoroizi.

Se toarna trei linguri de seminte de in intr-un litru de apa clocotita. Se lasa amestecul sa stea peste noapte. Cel mai bine este sa folositi o sticla sau un termos. Daca nu aveti termos, folositi un vas cu capac. Se strecoara amestecul dimineata si se obtine o potiune gelatinoasa.

Puteti lua potiunea de 3-4 ori pe zi, in jur de 150 ml, cu o jumatate de ora inainte de masa. Nu preparati mult o data, deoarece amestecul trebuie sa fie proaspat preparat in fiecare zi.

Consumati acest amestec timp de 10 zile si apoi luati o pauza timp de 10 zile si incepeti din nou intregul proces. Acesta este un ritm bun, care promoveaza pierderea in greutate in mod sanatos si care va imbunatateste starea generala de sanatate.

Dieta cu seminte de in – plan nutritional
-presupune cresterea progresiva a consumului de seminte de in, pe o perioada de maxim 4 saptamani, putand apoi face o pauza de o luna pana la reluarea curei.


-in fiecare dimineata, dupa trezire si igiena orala, sa beti o cana cu apa, apoi sa inghititi o lingurita rasa de pudra de seminte de in.


-Veti macina la rasnita semintele de in si le veti depozita la intuneric (contin grasimi care pot rancezi la lumina).

-In fiecare dimineata cresteti cu o lingurita doza de seminte de in, ajungand pana la 7 lingurite in ziua a 7-a a curei. Apoi descresteti cu cate o lingurita doza pana ajuneti la o lingurita in ziua a 13-a. Puteti relua inca o data cura, urmand ca apoi sa faceti o pauza de o luna pana la inceperea unei noi cure cu pudra din seminte de in.


-Dimineata, dupa „ tratament” nu mai mancati nimic. Aveti voie sa beti doar apa plata pe tot parcursul zilei (fara cafea, ceaiuri, sucuri sau smoothie-uri).


-In fiecare zi, la cina, este obligatoriu sa consumati doar supa/ciorba, fara paine.


-Se va sari peste gustarile din zi, iar la masa de pranz puteti consuma ce doriti, cu conditia sa fie doar un singur fel de mancare.


Care sunt beneficiile Semintelor de In?
Bogate in fibre, dar nu si in carbohidrati – nivelul ridicat de fibre duce la crearea unui mucilagiu, extrem de benefic pentru tractul intestinal. Acest mucilagiu pastreaza mai mult mancarea in stomac, ceea ce poate creste absorbtia nutrientilor. 

De asemenea, semintele de in sunt extrem de bogate atat in fibre solubile cat si insolubile, ceea ce ajuta la detoxifierea colonului, slabire si reducerea poftei de dulce. 

Zilnic ar trebui consumat 30-40g fibre.
Intretine frumusetea pielii si a parului – Daca vrei o piele luminoasa, par si unghii sanatoase trebuie sa iei in considerare adaugarea a doua linguri de seminte in salate, smoothie-uri, sau in orice mananci. Grasimile si vitaminele B din semintele de in aduc acele beneficii pielii, reducand uscarea excesiva. Poate imbunatati simptomele acneei, rozaceei si eczemelor. De asemenea, ajuta la reducerea ochilor uscati.

 
Ajuta in slabire – Prin continutul ridicat de grasimi sanatoase si fibre, semintele de in ajuta la mentinerea satietatii pentru o perioada mai lunga de timp, si astfel vei manca mai putin, lucru care va duce la slabire. Acizii grasi alfa linoleici duc de asemenea la reducerea inflamatiilor. Acest lucru este foarte important din moment ce un organism inflamat tinde sa se „prinda” de kilogramele in exces.
 
Scade colesterolul – Fibrele solubile din semintele de in tin grasimea si colesterolul in sistemul digestiv, in asa fel incat nu se pot absorbi.
 
Bogate in antioxidanti (Lignin) – Ligninul este un polifenol care impiedica imbatranirea prematura, ajuta echilibrul hormonal si sanatatea celulara. Polifenolii sustin cresterea bacteriilor prietenoase in stomac si pot ajuta la eliminarea ciupercilor de tipul candidozei. Ligninul este cunoscul de asemenea pentru efectele sale antivirale si antibacteriene, asadar consumul semintelor de in poate duce la scaderea racelilor si virozelor.
 
Sustine sanatatea sistemului digestiv – Poate unul dintre cele mai importante efecte ale semintelor de in. Prin continutul ridicat de fibre solubile si nesolubile ajuta la reducerea inflamatiei stomacului, in constipatie precum si la starea generala de sanatate.
 
Lupta impotriva cancerului – S-a demonstrat in nenumarate studii ca semintele de in ajuta in lupta impotriva cancerului de san, ovarian si colon. Un studiu publicat in Journal of Clinical Cancer Research a descoperit faptul ca un consum ridicat de seminte de in poate scadea riscul de cancer de san. 

Continutul de lignin poate fi convertit de catre bacteriile din intestin in eterolactone si enterodiol care ajuta la echilibrarea hormonala, lucru care se pare ca reduce riscul de cancer de san. Un alt studiu publicat in Journal of Nutrition a descoperit faptul ca ligninul din semintele de in poate reduce riscul de cancer ovarian si endometrial.
 
Bogate in Omega 3 – Auzim destul de des despre beneficiile acizilor grasi omega 3. Uleiul de peste contine EPA (Eicosapentaenoic) si DHA (Docosahexaenoic), 2 tipuri de omega 3 ce sunt critice pentru o sanatate optima. 

Cu toate ca semintele de in nu contin EPA sau DHA, contin ALA (Alpha Linoleic Acid), un alt tip de omega 3. Un studiu publicat in Nutrition Reviews a aratat faptul ca aproximativ 20% din ALA poate fi convertit in EPA, dar doar 5% din ALA poate fi convertit in DHA.
 
Reduc riscul de osteoporoza – Datorita proprietatilor estrogenice, semintele de in reduc riscul de osteoporoza. De asemenea, ajuta femeile in pastrarea unei menstruatii regulate.

Tuesday, December 20, 2016

Cimbrul trateaza Fibromialgia, Artrita reumatoida, Tiroida Hashimoto, Scleroza multipla si Lupusul

Stiai ca cimbrul s-a folosit ani la rand pentru tratarea bolilor, incepand de la gripa si pana la epilepsie? Acesta era amestecat in parti egale cu lavanda si se imprastia pe jos, pentru eliminarea mirosurilor neplacute si, cu mult inaintea descoperirii medicamentelor, trata infectiile. 
Uleiul esential din cimbru contine proprietati anti reumatice, anti septice, anti fungice si anti virale.

Daca este consumat zilnic, poate trata: oboseala cronica, fibromialgia, Tiroida hashimoto, artrita reumatoida, lupusul, vitiligo si scleroza multipla.

Cimbrul contine vitamine si minerale, potasiu, fier, calciu, contribuind la regularizarea circulatiei sanguine si eliminarea toxinelor din organism. Este bogat in Vitaminele A, C, B si contine foarte multi bioflavonoizi si uleiuri volatile, precum timolul.

Cimbrul previne aparitia cancerului. Continand acizi ursolici, s-a demonstrat faptul ca un consum regulat de cimbru poate proteja organele de:

• Bronsita acuta si cronica
• Dureri in gat
• Tuse
• Artrita
• Astm
• Inflamatii
• Infectii
• Gingivita

Cum preparam ceaiul?

Ingrediente:

• Cimbru (uscat sau proaspat)
• Apa
• Un ibric
• O cana

Instructiuni:

1. Pune o lingura de cimbru la o cana de apa. Daca cimbrul este proaspat, o lingura jumatate.
2. Toarna apa fiarta peste.
3. Lasa la infuzat 5 minute.
4. Strecoara si bea.

Consuma zilnic pana la ameliorarea simptomelor oricarei boli enumerata mai sus!

Thursday, November 10, 2016

Reteta Impotriva Balonarii

Senzatia de balonare care apare dupa masa, te poate face sa te simti inert sau letargic.

Ingrediente
- o radacina de 2-3 cm de ghimbir curatat si maruntit
- 100 de grame de varza tocata marunt
- o telina mica curatata si tocata marunt
- o lamaie maruntita cu tot cu coaja
- un mar taiat cubulete

Mod de preparare:
Pune intr-un vas din sticla toate ingredientele, apoi toarna apa pana ce toate ingredientele vor fi acoperite. Inchide vasul etans, agita-l bine si baga-l la frigider pana a doua zi.
Dimineata, strecoara continutul si consuma doar partea lichida.


Varza - Este bogata in fibre, constituind o buna sursa de potasiu; contine vitaminele A si C.
Telina - Este benefica tractului digestiv, contine antioxidanti, este bogata in fibre, iar continutul ridicat de apa, ajuta la golirea intestinelor.
Lamaia - Este bogata in vitaminele A, B6 si C, care sunt benefice digestiei si purificarii sangelui.
Marul - Contine fibre si minerale care ajuta metabolismul, fiind totodata bogat in antioxidanti.
Ghimbirul - Stimuleaza digestia si imbunatateste absorbtia nutrientilor in organism. Asadar acesta poate preveni greata, constipatia, afectiunile tractului gastrointestinal, voma, diareea, crampele. Totodata, este extrem de util in curele de slabire.

Monday, November 7, 2016

Ceapa folosita pentru boli pulmonare, eczeme, paraziti intestinali, negi, conjunctivita, degeraturi, insuficienta cardiaca, dureri de dinti

Curata o ceapa si foloseste-o astfel:
- Consuma o ceapa pe zi pentru alinarea durerilor de cap, durerilor de dinti, durerilor de urechi, pentru tratamentul racelilor, pentru eliminarea infectiilor la ochi.
- In cazul in care ai dureri la incheieturi, ia cateva felii de ceapa si impacheteaza zonele dureroase pentru a scapa de aceste dureri
- In caz de temperatura ridicata, ia cateva felii de ceapa si aplica-le pe talpi. In scurt timp temperatura va reveni la normal.
- Consuma regulat cate o ceapa pe zi pentru a trata insuficienta cardiaca.
- Sangerarile de nas pot fi tratate cu ceapa. Ia o felie de ceapa si aplic-o pe vena jugulara. Sangererea se va opri in cateva minute.
- Muscaturile de insecte se trateaza cu ceapa. O felie de ceapa aplicata direct pe zona afectata va rezolva problema in scurt timp.
- In caz de degeraturi, trebuie sa va infasurati zona cu felii de ceapa. In scurt timp mancarimile se vor reduce si regenerarea tesuturilor va fi grabita.
- Ulcerele varicoase se pot vindeca cu ajutorul cepei. Rade o ceapa si amestec-o cu ulei de masline. Aplica acest amestec pe zona afectata si procesul de vindecare va fi accelerat vizibil.
- Pentru tratamentul bataturilor, trebuie sa tocati marunt o ceapa si sa o amestecati cu otet din cidru de mere. Lasati amestecul sa stea peste noapte, apoi aplicati direct pe bataturi. Acestea se vor vindeca vazand cu ochii.
Fa-ti un suc de ceapa si trateaza-ti diversele conditii de sanatate astfel: 
Curata o ceapa si fa-ti un suc folosind storcatorul.
Trateaza urmatoarele conditii de sanatate utilizand acest suc astfel:
- In caz de boli pulmonare, se amesteca sucul de la o ceapa cu o lingura de miere si se consuma 2-3 lingurite pe zi.
- Pentru a preveni caderea parului si pentru a stimula cresterea lui, aplica suc de ceapa la baza firului de par, masand usor. Efectele se vor vedea in cateva saptamani.
- Pentru tuse puternica si persistenta bea un pahar de 200 de ml de apa amestecat cu 2 linguri de suc de ceapa. Tusea se va diminua considerabil.
- In caz de eczeme, aplica direct sucul de ceapa direct pe zonele afectate si vei scapa de eczeme in scurt timp.
- Impotriva parazitilor intestinali, bea 100 de ml de apa amestecata cu 1 lingura de suc de ceapa dimineata pe stomacul gol. Veti scapa de parazitii intestinali dupa 20 zile!
- In caz de flatulente si constipatie, bea suc de ceapa amestecat cu coniac in parti egale. Vei rezolva problema in scurt timp.
- Pentru a elimina negii, aplica suc de ceapa de cateva ori pe zi, masand usor. Acestia se vor usca in maxim 30 de zile.
Cu o ceapa fiarta vei rezolva urmatoarele probleme:
Se taie o ceapa in mai multe bucati si se fierbe in 500 de ml de apa timp de 30 de minute.
Apa rezultata se foloseste pentru:
- Tratamentul tusei si a bolilor respiratorii.
- Pentru curatarea tractului urinar.
- Pentru tratamentul conjunctivitei

Thursday, November 3, 2016

Reteta Naturista pentru Pietre la Rinichi

Ingredientele continute vor detoxifia rinichii si va imbunatatii functia lor. Pentru a-l prepara, vei avea nevoie de:.
  • O mana de frunze de patrunjel sau de coriandru
  • 2 lamai
  • 1 litru de apa

Mod de preparare:
Toaca marunt patrunjelul sau coriandrul si pune-le intr-un recipient. Adauga apa si acopera-le. Apoi, pune recipientul pe foc si lasa-le la fiert timp de 15-20 de minute. La final, ia-le de pe foc, lasa-le la racit, dar fara a le descoperi.
Dupa ce amestecul s-a racit, strecoara-l, adauga sucul de la cele doua lamai si depoziteaza bautura la frigider.
Lichidul trebuie consumat tot, intr-o singura zi. Poti sa-ti prepari o cantitate mai mare, asta pentru a nu mai pierde timpul sa ti-l prepari zilnic, ideea fiind aceea de a pastra proportiile.
Tratamentul se urmeaza timp de 14 zile, timp in care este recomandat sa consumati, pe langa remediu, un minim de 2 litri de apa pe zi.
Efectele vor incepe sa se observe dupa 3-4 zile de la inceperea tratamentului, observand in primul rand schimbarea culorii urinei. 
 
Rinichii aurolul de eliminare a tuturor toxinelor si excesului de sare din corp.
 
 
De fapt, rinichii absorb sarurile si toxinele de-a lungul timpului, tocmai de aceea o curatare o data la 3 luni este esentiala, asta pentru a impiedica formarea "nisipului" sau "pietrelor" atat de periculoase. 

Remediu care distruge orice parazit si bacterie din intestine si stomac

Ingrediente
  • 20 de smochine uscate
  • 50 de grame de miere de Manuka
  • Ulei de masline cat sa acopere smochinele
  • 2-3 linguri de otet de mere
Preparare
Puneti smochinele intr-un borcan si turnati restul ingredientelor peste, amestecand pana la omogenizare. Ulterior inchideti borcanul si lasati preparatul sa se aseze, timp de 20 de zile. Agitati continutul din cand in cand.
Iata cum sa-l folositi:
- pentru Helicobacter pylori - se consuma cate o smochina dimineata pe stomacul gol pana cand se termina toate cele 20 de smochine.
- pentru Escherichia coli (E-coli)- se consuma cate o smochina inainte de fiecare masa, timp de 7 zile
- pentru oxiuri, giardia, ascarizi, limbrici, parazitul Leishmania (raspunzator de declansarea eruptiilor acnneice si a rozaceei), trematodul pancreatic al bovinelor – Eurytrema ( raspunzator de declansarea diabetului), nematodul Strongyloides (raspunzator cu declansarea durerilor de cap si a migrenelor), parazitul Fasciolopsis buskii (un vierme plat care declanseaza cancerul), se consuma cate 5-6 smochine pe tot parcursul zilei pana la eliminarea completa a problemelor
Smochinele sunt bogate in nutrienti, cum ar fi calciu si fibre, ajutand la scaderea in greutate, fiind un foarte bun laxativ, in acelasi timp. Fructul contine si potasiu, ce regularizeaza presiunea sanguina, dar si omega 3.
Vitamina C din smochine poate curata pielea, iar vitamina B6 si antioxidantii trateaza mahmureala.
Otetul de mere este un excelent remediu natural pentru tratarea multor boli. Acest elixir este benefic pentru combaterea bolilor gatului, scaune neregulate si slaba circulatie. Mai este recomandat consumul de otet de mere si atunci cand vine vorba de boli ale inimii, boli legate de vasele de sange si boli ale rinichilor. S-a dovedit ca otetul de mere scade tensiunea arteriala si este foarte eficace in cresterea fertilitatii.
Un aspect demn de luat in seama este ca bacteriile si parazitii au imunitate 0 in fata mierii de Manuka. Asta inseamna ca bacteriile care isi consolideaza puterea in fata antibioticelor repetate, pot fi ucise de aceasta miere speciala de Manuka.
Hipocrate a spus odata faptul ca hrana noastra ar trebui sa fie medicamentul nostru si ca unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face, ar fi sa consumam zilnic cate o lingurita de ulei de masline. Pe langa faptul ca uleiul de masline este una dintre cele mai bune surse de grasimi mononesaturate, acest ulei este medicamentul absolut. A fost intotdeauna recunoscut ca un ulei sanatos, insa acum, numeroase studii i-au consolidat acest titlu: Uleiul de masline este medicamentul natural absolut, cu uimitoare beneficii asupra sanatatii!

Wednesday, October 26, 2016

Fructele de soc pentru tratarea Racelii, Nevralgiilor si Eliminarea Toxinelor

Fructele de soc au actiune laxativa, vitaminizanta, mineralizanta, antinevralgica, antiseptica, diuretica, galactagoga. Fructele sunt utilizate mai ales in constipatii. In doze mari produc stari de voma, arsuri epigastrice, iritarea gatului, insuficienta respiratorie, convulsii.

Cercetari recente plaseaza socul in fruntea celor mai puternice stimulente ale sistemului imunitar. Fructele lui sunt un concurent redutabil al vaccinurilor antigripale

 

Fructele  de soc in uzul intern

Pentru tratarea afectiunilor cailor urinare, ca diuretic, se prepara un decoct din o lingurita de fructe uscate la o cana cu apa rece. Se da in clocot, se preseaza fructele pentru a se sparge si se adauga miere de albine. Se beau 1-2 cani de ceai de fructe de soc pe zi.
Pentru eliminarea toxinelor din organism, pentru tratarea nevralgiei, se consuma:
  • 20 g suc obtinut prin presarea fructelor
  • 20-30 g de suc amestecat cu 20%  alcool. Alcoolul potenteaza in intensitate si rapiditate actiunea sucului de soc. Durerile pot disparea in 10-15 minute. In cazul formelor cronice, pot disparea dupa 3-5 zile.
Pentru eliminarea toxinelor din organism si pentru slabire, se consuma tinctura din fructe de soc, pregatita din 30g soc amestecat cu 20% alcool. In curele pentru dezintoxicare se consuma, 10 zile la rand, cate o lingurita de tinctura de soc dimineata si una seara.
Pentru cura de slabire, se ia o lingurita in prima zi, a doua zi 2 lingurite, crescandu-se doza pana in a 7-a zi, cand se ajunge la 7 lingurite. Se mentine luarea dozei de 7 lingurite pe zi, timp de 30 de zile. Se face o pauza de 7 zile si se continua in acelasi mod, daca este necesar.

Recoltare

Fructele se culeg in septembrie- octombrie, prin taierea intregii inflorescente. Se folosesc proaspete pentru diverse preparate sau se usuca la soare, cu fructele in sus. pe timp nefavorabil, uscarea se face in poduri acoperite cu tabla.

Alt mod de Recoltarea a fructelor de soc

Se face prin taierea ciorchinilor cu boabe de pe ramuri. La trei-patru ore de la culegere, aceste boabe se vor prepara sau vor fi puse la frigider, unde se pot pastra 24-48 de ore. Daca nu se folosesc in stare proaspata, pentru preparate cum ar fi siropul, tinctura sau sucul, fructele de soc pot fi uscate, dar numai pe cale artificiala. Boabele se desprind de pe ciorchine si se pun in strat foarte subtire pe o soba sau pe un calorifer, care asigura o temperatura in jur de 40 de grade Celsius. Se lasa boabele sa se deshidrateze pana cand seamana cu stafidele. Atunci se depoziteaza in pungi de hartie, in locuri uscate si intunecoase.

Sucul proaspat

Se obtine prin zdrobirea boabelor de soc cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus in doua, sucul obtinut fiind pus intr-o sticla curata si apoi depozitat la rece. Termenul de valabilitate al acestui suc in conditiile pastrarii la frigider este de maximum 48 de ore. Se administreaza 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipatiei, a colitelor de putrefactie, pentru intarirea capacitatii de aparare a organismului.

Tinctura

Se obtine prin amestecarea sucului proaspat de fructe de soc cu alcool alimentar de nouazeci de grade. Intr-o sticla, se pun un pahar de suc de fructe de soc si un pahar de alcool alimentar, dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior, tinctura se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si rece. Termenul sau de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii.

Pentru o scadere rapida in greutate - in cazul persoanelor obeze sau supraponderale, schema de tratament este urmatoarea: in prima zi se ia o lingurita pe stomacul gol, la ora 18; in a doua zi se iau 2 lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate o data. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Aceasta crestere gradata a dozei este necesara pentru a nu aparea diareea sau colicile abdominale. Daca pe masura ce se creste doza apare totusi diareea puternica, se iau in completare (sublingual) 2-3 lingurite de pulbere de scoarta de stejar (Quercus robur) pe zi sau de iarba de coada-racului (Potentilla anserina), iar daca diareea persista, atunci se reduce doza sau chiar se intrerupe tratamentul. In cazul in care apare balonarea (fenomen rar la tratamentul cu soc), consumati zilnic 1-2 lingurite de chimen sau fenicul.

Pulberea

Se obtine prin macinarea cat mai fina a boabelor uscate cu rasnita electrica de cafea. Se administreaza 3-4 lingurite de pulbere pe zi, pe stomacul gol, fiind recomandata in tratarea avitaminozelor, a bolilor oculare, a diareei (fructele uscate au un efect opus extractelor proaspete), a colitei.

Fructele de soc : beneficii pentru sanatate

  1. Fructele de soc ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ele au o concentratie mare de vitamina C, flavonoide, antociani și multi alti antioxidanti puternici, motiv pentru care sunt un igredient ce stimuleaza sistemul imunitar. Fructele de soc sunt un remediu natural pentru prevenirea infectiilor virale si bacteriene cum ar fi tusea, raceala, gripa si amigdalita.
  2. Previn aparitia cancerului. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, boabele de soc fac minuni in prevenirea si cresterea celulelor canceroase. Mai mult, acesti antioxidanti duc o lupta puternica impotriva radicalilor liberi care au tendinta de a deveni cancerigeni daca nu sunt luati in calcul.
  3. Adjuvant in tratarea tumorilor maligne si benigne - o cura de treizeci de zile cu tinctura de fructe de soc, administrata cate 2 linguri pe zi, are efecte surprinzator de puternice, prin activarea sistemului imunitar, element extrem de important in tratarea acestei categorii de afectiuni.
  4. Regleaza nivelul colesterolului in corp. Extractul de fructe de soc contine cantitati generoase de glucozide, o substanta cunoscuta pentru reducerea nivelului de colesterol rau din corpul uman. Celor cărora au probleme cu colesterolul (colesterol crescut) li se recomanda sa incorporeze in dieta lor zilnica fructe de soc.
  5. Au efect de intinerire a pielii. Infuzate cu proprietati anti imbatranire si de combatere a radicalilor liberi, boabele de soc mentin pielea radianta si tanara pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, acestea actioneaza ca un agent natural de detoxifiere, tinand astfel la distanta afectiuni dureroase ale pielii cum ar fi acneea, arsurile si cicatricele.
  6. Confera o vedere mai buna. Timp de secole morcovii au fost cunoscuti pentru propritatile lor de consolidare a vederii, dar daca morcovii nu sunt pe gustul cuiva, atunci poate incerca fructele de soc. Cu un continut ridicat de vitamina A si B6, aceste fructe ajuta la reducerea si prevenirea diferitelor afectiuni oculare, cum ar fi degenerescenta maculara si glaucomul, asigurand o vedere durabila. Pentru imbunatatirea vederii nocturne, adjuvant in tratarea bolilor oculare - se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Administrarea se face pe stomacul gol, in cure de 3-4 saptamani. Anumiti pigmenti (care dau culoarea neagra boabelor), vitaminele si mineralele din compozitia acestor fructe au un efect exceptional asupra ochilor.
  7. Gripa, guturai, sensibilitate la epidemiile de gripa - vaccinurile antigripale cele mai sofisticate au acum o concurenta serioasa: tinctura de fructe de soc. Cel putin asa sustin cercetatorii, care au testat extractul pe zeci de tipuri de virusuri care produc gripa. Concluzia: substantele continute de fructele de soc blocheaza infectarea celulelor sanatoase de catre virusurile gripale si, ca atare, stopeaza boala, atat in fazele incipiente, cat si in cele avansate. Actiunea fructelor de soc este deocamdata unica in lume, nici un alt medicament de sinteza sau natural neajungand la asemenea performante. Preventiv, in timpul epidemiilor de gripa care se fac deja simtite acum, la inceputul toamnei, se fac cure de doua saptamani, timp in care se iau 2-3 linguri de tinctura de soc pe zi. Daca gripa v-a "prins" deja, luati pe parcursul unei zile 2-4 linguri de tinctura diluata in apa, timp de 7-10 zile la rand. Vindecarea se va face mult mai rapid, iar in plus, vor fi mult diminuate anumite simptome, cum ar fi febra, durerile musculare, starile de slabiciune.
  8. Herpes - atunci cand apar primele simptome ale unei eruptii herpetice (usoara febra, nervozitate, usturime sau mancarimi), se ia cate o lingura de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora in ora, in total 3-4 doze. Se mentine tratamentul vreme de o saptamana. Anumite principii active din fructele de soc anihileaza mecanismul enzimatic prin care virusurile patrund in celulele sanatoase, stopand astfel boala ori grabind vindecarea.  
  9. Psoriazis, alergie cutanata, sclerodermie, boli de piele rezistente la tratamentele clasice - mai ales in lunile octombrie-noiembrie, cand multe boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau sclerodermia, tind sa recidiveze sau sa se agraveze, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este cat se poate de binevenita. Se administreaza zilnic 1-2 lingurite de suc sau 3-4 lingurite de tinctura, pe o perioada de minimum patru saptamani.
 Dulceata de fructe de soc

Pentru aproximativ 800 grame de dulceață, zic pe bâjbâite cantitatea finală pentru că am scăpat-o-n foc pe dulceață și s-o mai risipit și pe acolo, am avut:
- 650 grame fructe de soc proaspete
- 650 grame zahăr
- zeama de la o lămâie
- semințe de vanilie

Se taie cu foarfeca mănunchiurile și apoi se rup fructele cu mâna băgată-ntr-o pungă.Boabele făr de nimic altceva pe lângăse cintaresc și se adauga peste ele aceeași cantitate de zahăr și zeama de lămâie. se lasa la frigider peste noapte. 

A doua zi sepus pun la foc mare 10 minute pân se topeste zahărul. Se mai fierbe 35 de minute la foc mic pâna se leaga ușor. Se pune la borcane. Nu se spumeaza.

Rețete din fructe de soc

Intotdeauna se folosesc fructele de soc albastre-închis/negre/violet – nu cele roșii!
  • Întotdeauna se folosesc fructele de soc albastre-închis/negre/violet – nu cele roșii!
  • Se folosesc doar gătite, nu crude – pot provoca greață și vărsături.
  • Se recoltează când sunt bine coapte, din zone nepoluate, la distanță de șosele sau stâlpi de înaltă tensiune, fără a se culege toate fructele de pe o tufă.
Sirop de soc
  • 2 căni de fructe de soc proaspete sau uscate
  • 1-3 căni de apă
  • miere
    Se încălzește apa cu fructele pe foc și se zdrobesc fructele pentru a extrage sucul. Se fierbe la foc mic 30 minutes.
    Se strecoară prin tifon.
Se măsoară lichidul obținut și când s-a mai răcit, se adaugă cantitate egală de miere.
Variantă: se pot adăuga în timpul fierberii ghimbir, scorțișoară, cardamom.
Siropul rezistă câteva luni la frigider.
Se administrează câte 1-2 linguriță/lingură (în funcție de vârstă) pe zi în sezonul de răceli sau câte o lingură de la primele semne de răceală  și apoi la 2 ore pe tot parcursul infecției.
Alt sirop de soc
  •  1 cană fructe de soc uscate
  •  1/4 cană de fructe de soc uscate
  •  2 căni de apă
  •  1 cană de suc de vișine
  •  15 grame de plante uscate (rozmarin, oregano, cimbru, salvie – în proporția sau combinația dorită)
  • miere

Se fierb fructele, apa și sucul de vișine la foc mic timp de 30 minute, strivindu-se fructele bine. Se ia de pe foc și se adaugă plantele uscate. Se lasă să stea 30 minute. Se strecoară  și se măsoară lichidul rezultat.  Când s-a mai răcit, se adaugă o cantitate egală de miere. Rezistă la frigider până la 6 luni.

Se poate lua pe parcursul lunilor reci ca întăritor general. Se ia după voie de la primele semne de infecție.


 Socata

Avem nevoie de 5-6 inflorescente, 5 litri de apa rece, ½ kg zahar, miere sau un amestec din zahar si miere si 2 lamai spalate bine si taiate felii, cu tot cu coaja.
Se scutura usor inflorescentele pentru a elimina eventualele impuritati, apoi se scufunda o data, in baie de apa rece.

Se toarna cei 5 litri de apa intr-un borcan in care se scufunda florile de soc, se adauga zaharul si se amesteca usor, pana cand acesta se dizolva, apoi adaugati feliile de lamaie.
Acoperiti borcanul cu panza si de doua ori pe zi amestecati in socata cateva secunde. La un moment dat, sucul va incepe sa faca bule. Este momentul sa fie strecurat si tras in sticle care se inchid etans si se depoziteaza la frigider.

Daca vreti o socata mai acidulata, lasati sticlele cateva ore la temperatura camerei, apoi introduceti-le in frigider. In acest caz, comportati-va cu sticlele pline socata ca si cum ati deschide o sticla de sampanie. Nu o agitati daca doriti sa aveti socata in pahar si nu pe pereti.

Prajitura din fructe de soc

Cel mai comun dulce din fructele de soc este prajitura de soc. Pe cat de simplu ii este numele, pe atat de simpla este reteta.
Avem nevoie de:
5 cani fructe de soc
2 cani de migdale sau nuci macinate
3 linguri de zahar sau miere
coaja rasa a unei jumatati de lamaie
dupa gust: scortisoara, ghimbir, vanilie
3 albusuri de ou
Pentru aluat:
225 gr faina
140 gr unt
3 linguri de smantana
1 praf de sare
Se omogenizeaza faina cu untul rece si apoi se adauga smantana pana cand se incorporeaza. Se lasa aluatul la frigider 1 ora. Se tapeteaza o forma de cozonac cu hartie de copt.
Separat, se incalzesc fructele de soc impreuna cu zaharul sau mierea, 10 minute, la foc foarte mic. Se adauga condimentele, migdalele si coaja rasa de lamaie.
Bateti albusurile pana cand se intaresc.
Turnati aluatul in forma, deasupra acestuia puneti amestecul de nuci si fructe de soc, apoi asterneti un strat din albus batut. Introduceti forma la cuptor si lasati sa se coaca 40 de minute, la temperatura medie (170-180 grade Celsius).

Vinul de soc

Intr-un vas, se toarna 7.5 litri de apa peste 48 de cani de fructe de soc foarte coapte. Se lasa acoperit 24 de ore, apoi se strecoara lichidul si se amesteca impreuna cu 1.3 kg zahar, 15 gr ghimbir, 7.5 gr cuisoare si 7.5 gr scortisoara, pentru fiecare 4 litri de lichid. Se lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute apoi se stecoara si se lasa sa se linisteasca. Se toarna in sticle si se depoziteaza 6 luni, pana la maturarea vinului.