Saturday, April 2, 2016

Cleiul de Cires si Ciresele

Cleiul de cires, folosit pentru oprirea hemoragiilor.



Cleiul proaspat de pe scoarta pomilor sau de pe ramurile traumatizate se dizolva in alcool si se foloseste pe piele cand exista rani, taieturi, ulceratii, micoze, pecingine, inflamatii articulare si pentru oprirea hemoragiilor. 

Daca se fierbe, cleiul de cires se bea impotriva tusei; 

Ciresul (Cerasus vulgaris sau Cerasus avium din Familia Rosaceae) este un arbore indigen intalnit de la campie pana in etajul montan. 
 
El prezinta o radacina ancorata puternic in sol, tulpina dreapta, inalta pana la 20 m, cu scoarta neteda ce se exfoliaza in fasii circulare. Lemnul de cires are culoare brun-rosiatica sau galben-inchis. Frunzele sunt mari, oblong-ovate si aspre. 

Florile sunt albe, lung pedunculate, dispuse cate 3-6 in fascicule si infloresc in lunile aprilie-mai. Fructele sunt drupe globuloase. Cele cultivate au culoare rosie-negricioasa si gust dulce, iar cele salbatice au culoare de la galbene pana la rosii negricioase si au gust amar. Ciresul are longevitate de 100 ani in stare salbatica si 25-40 ani in soiurile cultivate.

In traditia populara ceaiul din cozi de cires se lua neindulcit contra tusei, durerilor de stomac si pentru alinarea durerilor de sale. Cozile de cirese se folosesc aproape peste tot pentru bolile de rinichi. Unii le fierb impreuna cu samburii si beau din decoct cate 1 ceasca. Altii le fierb cu matase de porumb, coada calului si jneapan si le iau contra durerilor de rinichi, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.

Cleiul de cires se punea pe taieturi ca sa opreasca sangele si sa le vindece, iar fiert se lua contra tusei. Zeama de cirese fierte si coaja de cires amar se folosea in boli femeiesti.

In popor, ciresul se mai numeste ceras paduret, ceras pasaresc, cires pasaresc, cires salbatec, ciures, malin, malin pasaresc, mocru sau vascusoara.

Compozitia chimica:
Fructele contin vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, caroten, minerale (fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu), oligoelemente (zinc, cupru, mangan, cobalt) si zahar sub forma de levuloza care poate fi asimilat si de catre diabetici. Cozile de cirese contin saruri de potasiu, taninuri de natura catenica si flavonoizi.

Proprietatile vindecatoare ale cireselor:
Fructele de cires sunt recomandate a fi consumate de catre diabetici sau de catre cei care doresc sa slabeasca, pentru ca au calitatea de a „amagi” foamea, dar totodata remineralizeaza organismul. Ciresele sunt energizante fizice si psihice, au calitatea de a intari imunitatea corpului si ajuta la detoxifierea organismului.

 De asemenea ele au proprietati antiinfectioase, sedative, reglatoare a functiilor stomacului si ficatului, laxative, antireumatismale si antiartritice.

Se crede ca cei care consuma zilnic timp de o luna de zile suc de cirese sau cirese in cantitate mai mare intineresc, lucru adevarat luand in calcul ca substantele ce intra in compozitia cireselor ajuta la regenerarea si intinerirea celulelor.

Consumul de cirese sau de ceai de cirese se indica in urmatoarele afectiuni: afectiuni biliare sau renale, afectiuni catarale ale tractului urinar, artrite, astenie fizica si psihica, ateroscleroza, boli de ficat, batranete, boli psihice, boli nervoase, boli renale, cancer, cistite, colite de fermentatie, colesterol in exces, constipatie, crize migrenoase, demineralizare, depresii, diaree, dismenoree, fermentatii intestinale, guta, hepatita, hipertensiune, intarzierea cresterii la copii, litiaze de orice localizare, migrene, nefropatii, obezitate, pielite, pielonefrita, pletora, prevenirea batranetii, reumatism, senectute, stari de slabire a imunitatii sau varice.

Cum se pot folosi ciresele ?

Pentru tratament in toate bolile de mai sus se pot folosi fructele consumate ca atare. Va recomandam sa urmati o cura de dezintoxicare care dureaza 3 saptamani si care este cea mai buna cura ce inlesneste eliminarea deseurilor din organism si a toxinelor. 

Cura se incepe dimineata pe stomacul gol cu o doza minima de 100g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfarsitul celei de a 3-a saptamani la 500g. 

De la doza de 300g se imparte cantitatea in 3 reprize pana la pranz si nu se consuma nici un alt aliment. In timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. 

Pranzurile si cinele usoare vor fi binevenite pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele scontate.
O alta cura ce poate fi urmata este cura exclusiva cu cirese care dureaza 3-4 zile, perioada in care se mananca doar cirese, intre 2-3 kg pe zi. 

Fiind o cura exclusiva este important ca la inceputul ei sa avem o anumita prudenta, crescand progresiv cantitatea de cirese consumata pentru a nu risca anumite tulburari digestive. 

Motivul este usor de inteles: un organism obisnuit de multa vreme cu un dezechilibru alimentar poate reactiona violent la un nou mod de viata in alimentatie. 

Aceasta cura de cirese se recomanda hepaticilor (carora le regleaza functionarea ficatului), persoanelor demineralizate, celor cu afectiuni biliare, celor cu stari avansate de oboseala, anemicilor, copiilor cu deficienta de crestere si celor cu afectiuni nervoase (datorita efectului sedativ al cireselor).

Fructele se pot si usca pentru a fi folosite iarna pentru ceai. In acest caz se va pune o lingura de cirese uscate la 250 ml si se fierb timp de 10 minute. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Acest ceai este foarte util in special celor care doresc sa slabeasca, dar si la o serie din afectiunile de mai sus (colita de fermentatie, afectiuni biliare si urinare, ateroscleroza).


Ciresele mai pot fi folosite sub forma unui plasture cu o cireasa strivita pe frunte pentru calmarea migrenelor. 

De asemenea se mai folosesc masti cu cirese zdrobite pentru intretinerea tenului. O mana de cirese curatite de samburi se dau prin mixer. Se aplica pasta obtinuta pe fata se lasa 20 minute, apoi se spala cu apa calduta minerala.

Pentru tratarea hepatitelor sau pentru dezintoxicare se foloseste suc proaspat de cirese cate 200 ml de 3 ori pe zi. Se mai pot folosi compotul, siropul sau dulceata de cirese pentru tratarea dispepsiilor.
Uleiul extras din samburii de cirese este foarte util in algiile reumatismale si disparitia petelor sau negilor. 

Pentru tratarea colicilor abdominale se consuma de mai multe ori pe zi miez de cirese (cate 3-5 o data). Pentru vindecarea cancerului este bine sa se consume zilnic 5-7 samburi de cirese deoarece ei contin o substanta anticancerigena. 

Pentru viermii intestinali se pun 40-50 miezuri de cirese in otet de vin, cat sa ii acopere de un deget. Se lasa sa se umfle doua zile. Se mananca 1-3 miezuri de 4-5 ori pe zi. Tratamentul dureaza doua saptamani, apoi se face pauza de o saptamana, apoi se repeta.

Ceaiul din cozi de cirese este si el foarte bun. Pentru gripa se lasa la macerat 50 g cozi de cirese la 1 litru de apa 12 ore. Se fierbe apoi 10 minute, se acopera 10 minute, apoi se strecoara. Se bea in 4 reprize pe zi. 

Pentru colici nefritice se fierb 50 g cozi la litru de apa. Se bea 1 cana inainte de fiecare masa. Pentru afectiunile renale, litiaze sau diaree se fierb 2 lingurite de cozi de cirese maruntite se fierb timp de 15 minute in 250 ml apa. Se consuma 3 cani pe zi.

No comments:

Post a Comment