Importanta sucurilor de fructe si de legume nu incteaza sa
sporeasca in conceptia populatiei.
Iata pe scurt proprietatile si indicatiile principale ale sucurilor de fructe si de legume mai frecvent folosite in prezent.
Sucuri de fructe
Suc de caise – bogatia acestui fruct in vitamine si saruri minerale ne face sa intelegem interesul sucului in cazurile de astenii fizice si psihice,de anemie si convalescente.
Suc de ananas– fruct bogat deopotriva in vitamine,oligoelemente si saruri minerale.Ananasul
contine un ferment digestiv foarte puternic. Sucul lui este indicat in
cazurile de insuficiente digestive.de crestere.Diuretic.
Suc de coacaze negre- sucul aduce servicii analoage prin proprietatiile sale antireumatismale,antiartritice,antigutoase.
Suc de cirese– este remineralizant,depurativ,antireumatismal si indicat in arterioscleroticilor,pletoricilor,gutosilor,artriticilor.
Energic,este
deopotriva un factor de prevenire a imbatranirii prin actiunea lui
regeneratoare si eliminatoare a deseurilor si toxinelor.
Artriticii,obezii,constipatii vor lua,cu folos,sucul rezultat dintr-un kg de fructe pe zi
Suc de fragi – este vorba ,in cazul acesta,de un suc remineralizant,antireumatismal si antigutos prin actiunea eliminatorie a acidului uric.Este stimulent hepatic,reglementeaza sistemul nervos,indicat in arterioscleroza,autointoxicatie,litiaze urinare.
Suc de dude – diluat cu apa este un racoritor si un laxativ.Se poate folosi in gargara contra anghinelor,aftelor si stomatitelor
Suc de afine – este indicat in mod special in tratamentul infectilor intestinale: enterite,colite,diarei,dizenterii amibiene sau altele.
Are
o actiune selectiva asupra unui numar de agenti patogeni intestinali ca
colibacili.Este de altfel un dizolvant al acidului uric.
Suc de portocala– bautura preferata de cei mai multi pentru proprietatiile sale racoritoare si tonice.Este de asemenea un fluidifiant sanguin si un protector vascular.
Suc de mere- sucul de mere se bucura ,pe buna dreptate,de un foarte bun renume.Tonic
muscular si al sistemului nervos,diuretic si
antireumatismal,antigutos,antiseptic intestinal,depurativ este indicat
intr-o sumedenie de afectiuni.
Sucul de pere – Depurativ,diuretic,eliminator
al acidului uric,sucul de pere este.de asemenea ,remineralizant,indicat
in anemii,surmenaj,tuberculoza,lecuieste durerile.
Suc de struguri – gratie calitatilor sale a fost supranumit “lapte vegetal”
.Constituie un stimulent,un remineralizant,un puternic factor de
dezintoxicare indicat in cazul : gutei,litiazelor,al exesului de uree
sanguina,al enteritei,hipertensiune,congestiei hepatice.
Sucuri de legume
Suc de anghinare – Putem sa adaugam din el in cantitati mici,la alte sucuri,pentru protectia ficatului.
Suc de morcovi – Anemii,ulcere gastrice si
duodenale,colite,enerite,diarei sau dimpotriva constipatie,afectiuni
hepatobiliare,intoxicatii,dermatoze.Contine
fier,calciu,fosfor,magneziu,iar ca vitamine : A,Pectine, vitamine
multiple. Sucul de morcovi este fad.Vom putea sa-l facem mai placut cu
suc de telina,de rosii,de patrunjel sau de lamaie sau chiar acest
intreg ansamblu.
Suc de castravete – Dizolvant al acidului uric,depurativ,dezintoxicant,sucul este fac si poate fi amestecat cu altele:morocv,struguri,mar,telina)
Suc de spanac – regenerator sanguin prin
clorofila si prin fierul pe care il contine,se intrebuinteaza cu folos
in cazurile de anemie,de covalesecenta,oboseli fizice si intelectuale,la copii si la persoanele in varsta.Asociatii posibile : spanac-morcovi;spanac-morcovi-telina.
Suc de marar– va fi adaugat pentru propietatiile sale duiretice,vermifuge,pentru sporirea secretiei de lapte.
Suc de ridichii – neagra sau roza,ridichea este un stimulent
hepatic si al vezicii biliare,un antiscorbutic
puternic,diuretic,antiseptic pulmonar.Se va amesteca cu alte sucuri.
Suc de creson – Acest suc este un drenor hepatic si
renal,un antiseptic pulmonar,un remineralizant.Este inzestrat cu virtuti
anticancer si antidiabetice.
Cura de primavara
Obositii.nervosii,reumaticii,gutosii,cardiovascularii,grasii si
sllabii,constipatii,celuliticii si alti vor beneficia de
incontestabilele foloase ale acestei cure cu maces,agud,coacaz,zmeur,brad,fag,cires,muguri de pomi fructiferi.Acestea se vor folosi in doza de o mana la 2 litri de apa,se fierbe in clocote cateva minute si se lasa la infuzat,apoi se bea.
Baile cu esenta aromatica de pin favorizeaza circulatia
sanguina,intaritor al sistemului de aparare,antiseptice
generale,pulmonare,intestinale,genitourinare,tonifiante si
reechilibrante.