Fructele de soc au actiune laxativa, vitaminizanta, mineralizanta,
antinevralgica, antiseptica, diuretica, galactagoga. Fructele sunt
utilizate mai ales in constipatii. In doze mari produc stari de voma,
arsuri epigastrice, iritarea gatului, insuficienta respiratorie,
convulsii.
Cercetari recente plaseaza socul in fruntea celor mai puternice
stimulente ale sistemului imunitar. Fructele lui sunt un concurent
redutabil al vaccinurilor antigripale
Fructele de soc in uzul intern
Pentru
tratarea afectiunilor cailor urinare, ca diuretic,
se prepara un decoct din o lingurita de fructe uscate la o cana cu apa
rece. Se da in clocot, se preseaza fructele pentru a se sparge si se
adauga miere de albine. Se beau 1-2 cani de ceai de fructe de soc pe zi.
Pentru
eliminarea toxinelor din organism, pentru tratarea nevralgiei, se consuma:
- 20 g suc obtinut prin presarea fructelor
- 20-30 g de suc amestecat cu 20% alcool. Alcoolul potenteaza in
intensitate si rapiditate actiunea sucului de soc. Durerile pot disparea
in 10-15 minute. In cazul formelor cronice, pot disparea dupa 3-5 zile.
Pentru
eliminarea toxinelor din organism si pentru slabire,
se consuma tinctura din fructe de soc, pregatita din 30g soc amestecat
cu 20% alcool. In curele pentru dezintoxicare se consuma, 10 zile la
rand, cate o lingurita de tinctura de soc dimineata si una seara.
Pentru cura de slabire, se ia o
lingurita in prima zi, a doua zi 2 lingurite, crescandu-se doza pana in a
7-a zi, cand se ajunge la 7 lingurite. Se mentine luarea dozei de 7
lingurite pe zi, timp de 30 de zile. Se face o pauza de 7 zile si se
continua in acelasi mod, daca este necesar.
Recoltare
Fructele se culeg in septembrie- octombrie, prin taierea intregii
inflorescente. Se folosesc proaspete pentru diverse preparate sau se
usuca la soare, cu fructele in sus. pe timp nefavorabil, uscarea se face
in poduri acoperite cu tabla.
Alt mod de Recoltarea a fructelor de soc
Se face prin taierea
ciorchinilor cu boabe de pe ramuri. La trei-patru ore de la culegere,
aceste boabe se vor prepara sau vor fi puse la frigider, unde se pot
pastra 24-48 de ore. Daca nu se folosesc in stare proaspata, pentru
preparate cum ar fi siropul, tinctura sau sucul, fructele de soc pot fi
uscate, dar numai pe cale artificiala. Boabele se desprind de pe
ciorchine si se pun in strat foarte subtire pe o soba sau pe un
calorifer, care asigura o temperatura in jur de 40 de grade Celsius. Se
lasa boabele sa se deshidrateze pana cand seamana cu stafidele. Atunci
se depoziteaza in pungi de hartie, in locuri uscate si intunecoase.
Sucul proaspat
Se obtine prin zdrobirea boabelor de soc cu
ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de
lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus in
doua, sucul obtinut fiind pus intr-o sticla curata si apoi depozitat la
rece. Termenul de valabilitate al acestui suc in conditiile pastrarii
la frigider este de maximum 48 de ore. Se administreaza 3-4 linguri pe
zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipatiei, a colitelor de
putrefactie, pentru intarirea capacitatii de aparare a organismului.
Tinctura
Se obtine prin amestecarea sucului proaspat de
fructe de soc cu alcool alimentar de nouazeci de grade. Intr-o sticla,
se pun un pahar de suc de fructe de soc si un pahar de alcool alimentar,
dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior,
tinctura se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si
rece. Termenul sau de valabilitate este de doi ani. Se administreaza
1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant
in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii.
Pentru o scadere rapida in greutate - in cazul persoanelor obeze
sau supraponderale, schema de tratament este urmatoarea: in prima zi se
ia o lingurita pe stomacul gol, la ora 18; in a doua zi se iau 2
lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge
la 7 lingurite luate o data. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de
zile. Aceasta crestere gradata a dozei este necesara pentru a nu aparea
diareea sau colicile abdominale. Daca pe masura ce se creste doza apare
totusi diareea puternica, se iau in completare (sublingual) 2-3
lingurite de pulbere de scoarta de stejar (Quercus robur) pe zi sau de
iarba de coada-racului (Potentilla anserina), iar daca diareea persista,
atunci se reduce doza sau chiar se intrerupe tratamentul. In cazul in
care apare balonarea (fenomen rar la tratamentul cu soc), consumati
zilnic 1-2 lingurite de chimen sau fenicul.
Pulberea
Se obtine prin macinarea cat mai fina a boabelor
uscate cu rasnita electrica de cafea. Se administreaza 3-4 lingurite de
pulbere pe zi, pe stomacul gol, fiind recomandata in tratarea
avitaminozelor, a bolilor oculare, a diareei (fructele uscate au un
efect opus extractelor proaspete), a colitei.
Fructele de soc : beneficii pentru sanatate
- Fructele de soc ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ele
au o concentratie mare de vitamina C, flavonoide, antociani și multi
alti antioxidanti puternici, motiv pentru care sunt un igredient ce
stimuleaza sistemul imunitar. Fructele de soc sunt un remediu natural
pentru prevenirea infectiilor virale si bacteriene cum ar fi tusea,
raceala, gripa si amigdalita.
- Previn aparitia cancerului. Datorita continutului
ridicat de antioxidanti, boabele de soc fac minuni in prevenirea si
cresterea celulelor canceroase. Mai mult, acesti antioxidanti duc o
lupta puternica impotriva radicalilor liberi care au tendinta de a
deveni cancerigeni daca nu sunt luati in calcul.
- Adjuvant in tratarea tumorilor maligne si benigne - o cura de
treizeci de zile cu tinctura de fructe de soc, administrata cate 2
linguri pe zi, are efecte surprinzator de puternice, prin activarea
sistemului imunitar, element extrem de important in tratarea acestei
categorii de afectiuni.
- Regleaza nivelul colesterolului in corp. Extractul de fructe
de soc contine cantitati generoase de glucozide, o substanta cunoscuta
pentru reducerea nivelului de colesterol rau din corpul uman. Celor
cărora au probleme cu colesterolul (colesterol crescut) li se recomanda
sa incorporeze in dieta lor zilnica fructe de soc.
- Au efect de intinerire a pielii. Infuzate cu
proprietati anti imbatranire si de combatere a radicalilor liberi,
boabele de soc mentin pielea radianta si tanara pentru o perioada lunga
de timp. De asemenea, acestea actioneaza ca un agent natural de
detoxifiere, tinand astfel la distanta afectiuni dureroase ale pielii
cum ar fi acneea, arsurile si cicatricele.
- Confera o vedere mai buna. Timp de secole morcovii
au fost cunoscuti pentru propritatile lor de consolidare a vederii, dar
daca morcovii nu sunt pe gustul cuiva, atunci poate incerca fructele de
soc. Cu un continut ridicat de vitamina A si B6, aceste fructe ajuta
la reducerea si prevenirea diferitelor afectiuni oculare, cum ar fi
degenerescenta maculara si glaucomul, asigurand o vedere durabila. Pentru imbunatatirea vederii nocturne, adjuvant in tratarea bolilor oculare
- se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc.
Administrarea se face pe stomacul gol, in cure de 3-4 saptamani. Anumiti
pigmenti (care dau culoarea neagra boabelor), vitaminele si mineralele
din compozitia acestor fructe au un efect exceptional asupra ochilor.
- Gripa, guturai, sensibilitate la epidemiile de gripa -
vaccinurile antigripale cele mai sofisticate au acum o concurenta
serioasa: tinctura de fructe de soc. Cel putin asa sustin cercetatorii,
care au testat extractul pe zeci de tipuri de virusuri care produc
gripa. Concluzia: substantele continute de fructele de soc blocheaza
infectarea celulelor sanatoase de catre virusurile gripale si, ca atare,
stopeaza boala, atat in fazele incipiente, cat si in cele avansate.
Actiunea fructelor de soc este deocamdata unica in lume, nici un alt
medicament de sinteza sau natural neajungand la asemenea performante.
Preventiv, in timpul epidemiilor de gripa care se fac deja simtite acum,
la inceputul toamnei, se fac cure de doua saptamani, timp in care se
iau 2-3 linguri de tinctura de soc pe zi. Daca gripa v-a "prins" deja,
luati pe parcursul unei zile 2-4 linguri de tinctura diluata in apa,
timp de 7-10 zile la rand. Vindecarea se va face mult mai rapid, iar in
plus, vor fi mult diminuate anumite simptome, cum ar fi febra, durerile
musculare, starile de slabiciune.
- Herpes - atunci cand apar primele simptome ale unei eruptii
herpetice (usoara febra, nervozitate, usturime sau mancarimi), se ia
cate o lingura de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora
in ora, in total 3-4 doze. Se mentine tratamentul vreme de o saptamana.
Anumite principii active din fructele de soc anihileaza mecanismul
enzimatic prin care virusurile patrund in celulele sanatoase, stopand
astfel boala ori grabind vindecarea.
- Psoriazis, alergie cutanata, sclerodermie, boli de piele rezistente la tratamentele clasice
- mai ales in lunile octombrie-noiembrie, cand multe boli de piele, cum
ar fi psoriazisul sau sclerodermia, tind sa recidiveze sau sa se
agraveze, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este cat se poate de
binevenita. Se administreaza zilnic 1-2 lingurite de suc sau 3-4
lingurite de tinctura, pe o perioada de minimum patru saptamani.
Dulceata de fructe de soc
Pentru aproximativ 800 grame de
dulceață, zic pe bâjbâite cantitatea finală pentru că am scăpat-o-n foc
pe dulceață și s-o mai risipit și pe acolo, am avut:
- 650 grame fructe de soc proaspete
- 650 grame zahăr
- zeama de la o lămâie
- semințe de vanilie
Se taie cu foarfeca mănunchiurile și apoi se rup fructele cu mâna
băgată-ntr-o pungă.Boabele făr de nimic altceva pe lângăse cintaresc și se adauga peste
ele aceeași cantitate de zahăr și zeama de lămâie. se lasa la
frigider peste noapte.
A doua zi sepus pun la foc mare 10 minute pân se topeste
zahărul. Se mai fierbe 35 de
minute la foc mic pâna se leaga ușor. Se pune la borcane. Nu se spumeaza.
Rețete din fructe de soc
Intotdeauna se folosesc fructele de soc albastre-închis/negre/violet – nu cele roșii!
- Întotdeauna se folosesc fructele de soc albastre-închis/negre/violet – nu cele roșii!
-
Se folosesc doar gătite, nu crude – pot provoca greață și vărsături.
-
Se recoltează când sunt bine coapte,
din zone nepoluate, la distanță de șosele sau stâlpi de înaltă tensiune,
fără a se culege toate fructele de pe o tufă.
Sirop de soc
-
2 căni de fructe de soc proaspete sau uscate
-
1-3 căni de apă
-
miere
Se încălzește apa cu fructele pe foc și se zdrobesc fructele pentru a extrage sucul. Se fierbe la foc mic 30 minutes.
Se strecoară prin tifon.
Se măsoară lichidul obținut și când s-a mai răcit, se adaugă cantitate egală de miere.
Variantă: se pot adăuga în timpul fierberii ghimbir, scorțișoară, cardamom.
Siropul rezistă câteva luni la frigider.
Se administrează câte 1-2
linguriță/lingură (în funcție de vârstă) pe zi în sezonul de răceli sau
câte o lingură de la primele semne de răceală și apoi la 2 ore pe tot
parcursul infecției.
Alt sirop de soc
- 1 cană fructe de soc uscate
- 1/4 cană de fructe de soc uscate
- 2 căni de apă
- 1 cană de suc de vișine
- 15 grame de plante uscate (rozmarin, oregano, cimbru, salvie – în proporția sau combinația dorită)
- miere
Se fierb fructele, apa și sucul de vișine
la foc mic timp de 30 minute, strivindu-se fructele bine. Se ia de pe
foc și se adaugă plantele uscate. Se lasă să stea 30 minute. Se
strecoară și se măsoară lichidul rezultat. Când s-a mai răcit, se
adaugă o cantitate egală de miere. Rezistă la frigider până la 6 luni.
Se poate lua pe parcursul lunilor reci ca întăritor general. Se ia după voie de la primele semne de infecție.
Socata
Avem nevoie de 5-6 inflorescente, 5 litri de apa rece, ½ kg zahar,
miere sau un amestec din zahar si miere si 2 lamai spalate bine si
taiate felii, cu tot cu coaja.
Se scutura usor inflorescentele pentru a elimina eventualele impuritati, apoi se scufunda o data, in baie de apa rece.
Se toarna cei 5 litri de apa intr-un borcan in care se scufunda
florile de soc, se adauga zaharul si se amesteca usor, pana cand acesta
se dizolva, apoi adaugati feliile de lamaie.
Acoperiti borcanul cu panza si de doua ori pe zi amestecati in socata
cateva secunde. La un moment dat, sucul va incepe sa faca bule. Este
momentul sa fie strecurat si tras in sticle care se inchid etans si se
depoziteaza la frigider.
Daca vreti o socata mai acidulata, lasati sticlele cateva ore la
temperatura camerei, apoi introduceti-le in frigider. In acest caz,
comportati-va cu sticlele pline socata ca si cum ati deschide o sticla
de sampanie. Nu o agitati daca doriti sa aveti socata in pahar si nu pe
pereti.
Prajitura din fructe de soc
Cel mai comun dulce din fructele de soc este prajitura de soc. Pe cat de simplu ii este numele, pe atat de simpla este reteta.
Avem nevoie de:
5 cani fructe de soc
2 cani de migdale sau nuci macinate
3 linguri de zahar sau miere
coaja rasa a unei jumatati de lamaie
dupa gust: scortisoara, ghimbir, vanilie
3 albusuri de ou
Pentru aluat:
225 gr faina
140 gr unt
3 linguri de smantana
1 praf de sare
Se omogenizeaza faina cu untul rece si apoi se adauga smantana pana
cand se incorporeaza. Se lasa aluatul la frigider 1 ora. Se tapeteaza o
forma de cozonac cu hartie de copt.
Separat, se incalzesc fructele de soc impreuna cu zaharul sau mierea,
10 minute, la foc foarte mic. Se adauga condimentele, migdalele si
coaja rasa de lamaie.
Bateti albusurile pana cand se intaresc.
Turnati aluatul in forma, deasupra acestuia puneti amestecul de nuci
si fructe de soc, apoi asterneti un strat din albus batut. Introduceti
forma la cuptor si lasati sa se coaca 40 de minute, la temperatura medie
(170-180 grade Celsius).
Vinul de soc
Intr-un vas, se toarna 7.5 litri de apa peste 48 de cani de fructe de
soc foarte coapte. Se lasa acoperit 24 de ore, apoi se strecoara
lichidul si se amesteca impreuna cu 1.3 kg zahar, 15 gr ghimbir, 7.5 gr
cuisoare si 7.5 gr scortisoara, pentru fiecare 4 litri de lichid. Se
lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute apoi se stecoara si se lasa sa se
linisteasca. Se toarna in sticle si se depoziteaza 6 luni, pana la
maturarea vinului.