Sunday, September 2, 2018

Pastura

Actiunea terapeutica a pasturii

Principalele indicatii terapeutice ale pasturii :
* Tratarea afectiunilor tubului digestiv (se administreaza cate 10 grame/zi)
* Tratarea anemiei care pote fi vindecata printr-o cura cu pastura de 90 de zile (cate 10- 15 grame/zi).
* Hepatitele pot fi ameliorate prin administrarea a 10-30 grame pastura in trei reprize/zi, la 30 minute dupa mese.
* Detoxifierea organismului datorita continutului de seleniu, un mineral esential cu puternica actiune antioxidanta.
* Cresterea imunitatii organismului printr-o cura cu pastura timp de 30 zile.
* Scaderea efectelor negative in cazul consumatorilor de bauturi alcoolice si tigari (stimuleaza absorbtia seleniului, lucru deficitar in cazul acestor categorii de oameni)
* Benefica in cazul afectiunilor sistemului nervos – se administreaza cate 10 -15 grame/zi
* Intervine in tratarea calcemiilor– se administreaza cate 10-15 grame/zi.
In toate aceste cazuri la cura cu pastura pot fi adaugate si alte produse apicole (ex. Laptisorul de matca si mierea) sau diverse ceaiuri din plante (in functie de afectiune) ce duc la o accentuare a efectelor benefice pentru organism.
Ca si celelalte produse apicole pastura nu trebuie administrata persoanelor alergive la polen. In plus, pastura nu poate fi administrata persoanelor ce sufera de diabet sau persoanelor cu afectiuni grave ale tractului digestiv.
De obicei se recomanda la inceput administrarea pasturii impreuna cu miere sau diferite tipuri de ceaiuri pentru a evita efectele legate de intoleranta.

Mod de administrare a pasturii

De obicei pastura este administrata oral prin inghitire directa sau in amestec cu miere sau alte lichide.
Mai poate fi administrata si sublingual, direct in stomac (in cazul bolnavilor la care alimentatia se administreaza direct), sau sub forma de supozitoare rectale sau vaginale.
In cosmetica pastura intra in compozitia diferitelor masti in combinatie cu alte produse apicole ca laptisorul de matca si mierea.

Conditii de pastrare a pasturii

Pastura se pastreaza la loc uscat, racoros si intunecat, in recipiente fara aer (obligatoriu).
Mai poate fi pastrata si in forma refrigerata insa unele din calitatile benefice ale pasturii dispar in acest caz.