Wednesday, October 26, 2016

Fructele de soc pentru tratarea Racelii, Nevralgiilor si Eliminarea Toxinelor

Fructele de soc au actiune laxativa, vitaminizanta, mineralizanta, antinevralgica, antiseptica, diuretica, galactagoga. Fructele sunt utilizate mai ales in constipatii. In doze mari produc stari de voma, arsuri epigastrice, iritarea gatului, insuficienta respiratorie, convulsii.

Cercetari recente plaseaza socul in fruntea celor mai puternice stimulente ale sistemului imunitar. Fructele lui sunt un concurent redutabil al vaccinurilor antigripale

 

Fructele  de soc in uzul intern

Pentru tratarea afectiunilor cailor urinare, ca diuretic, se prepara un decoct din o lingurita de fructe uscate la o cana cu apa rece. Se da in clocot, se preseaza fructele pentru a se sparge si se adauga miere de albine. Se beau 1-2 cani de ceai de fructe de soc pe zi.
Pentru eliminarea toxinelor din organism, pentru tratarea nevralgiei, se consuma:
  • 20 g suc obtinut prin presarea fructelor
  • 20-30 g de suc amestecat cu 20%  alcool. Alcoolul potenteaza in intensitate si rapiditate actiunea sucului de soc. Durerile pot disparea in 10-15 minute. In cazul formelor cronice, pot disparea dupa 3-5 zile.
Pentru eliminarea toxinelor din organism si pentru slabire, se consuma tinctura din fructe de soc, pregatita din 30g soc amestecat cu 20% alcool. In curele pentru dezintoxicare se consuma, 10 zile la rand, cate o lingurita de tinctura de soc dimineata si una seara.
Pentru cura de slabire, se ia o lingurita in prima zi, a doua zi 2 lingurite, crescandu-se doza pana in a 7-a zi, cand se ajunge la 7 lingurite. Se mentine luarea dozei de 7 lingurite pe zi, timp de 30 de zile. Se face o pauza de 7 zile si se continua in acelasi mod, daca este necesar.

Recoltare

Fructele se culeg in septembrie- octombrie, prin taierea intregii inflorescente. Se folosesc proaspete pentru diverse preparate sau se usuca la soare, cu fructele in sus. pe timp nefavorabil, uscarea se face in poduri acoperite cu tabla.

Alt mod de Recoltarea a fructelor de soc

Se face prin taierea ciorchinilor cu boabe de pe ramuri. La trei-patru ore de la culegere, aceste boabe se vor prepara sau vor fi puse la frigider, unde se pot pastra 24-48 de ore. Daca nu se folosesc in stare proaspata, pentru preparate cum ar fi siropul, tinctura sau sucul, fructele de soc pot fi uscate, dar numai pe cale artificiala. Boabele se desprind de pe ciorchine si se pun in strat foarte subtire pe o soba sau pe un calorifer, care asigura o temperatura in jur de 40 de grade Celsius. Se lasa boabele sa se deshidrateze pana cand seamana cu stafidele. Atunci se depoziteaza in pungi de hartie, in locuri uscate si intunecoase.

Sucul proaspat

Se obtine prin zdrobirea boabelor de soc cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus in doua, sucul obtinut fiind pus intr-o sticla curata si apoi depozitat la rece. Termenul de valabilitate al acestui suc in conditiile pastrarii la frigider este de maximum 48 de ore. Se administreaza 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipatiei, a colitelor de putrefactie, pentru intarirea capacitatii de aparare a organismului.

Tinctura

Se obtine prin amestecarea sucului proaspat de fructe de soc cu alcool alimentar de nouazeci de grade. Intr-o sticla, se pun un pahar de suc de fructe de soc si un pahar de alcool alimentar, dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior, tinctura se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si rece. Termenul sau de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii.

Pentru o scadere rapida in greutate - in cazul persoanelor obeze sau supraponderale, schema de tratament este urmatoarea: in prima zi se ia o lingurita pe stomacul gol, la ora 18; in a doua zi se iau 2 lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate o data. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Aceasta crestere gradata a dozei este necesara pentru a nu aparea diareea sau colicile abdominale. Daca pe masura ce se creste doza apare totusi diareea puternica, se iau in completare (sublingual) 2-3 lingurite de pulbere de scoarta de stejar (Quercus robur) pe zi sau de iarba de coada-racului (Potentilla anserina), iar daca diareea persista, atunci se reduce doza sau chiar se intrerupe tratamentul. In cazul in care apare balonarea (fenomen rar la tratamentul cu soc), consumati zilnic 1-2 lingurite de chimen sau fenicul.

Pulberea

Se obtine prin macinarea cat mai fina a boabelor uscate cu rasnita electrica de cafea. Se administreaza 3-4 lingurite de pulbere pe zi, pe stomacul gol, fiind recomandata in tratarea avitaminozelor, a bolilor oculare, a diareei (fructele uscate au un efect opus extractelor proaspete), a colitei.

Fructele de soc : beneficii pentru sanatate

  1. Fructele de soc ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ele au o concentratie mare de vitamina C, flavonoide, antociani și multi alti antioxidanti puternici, motiv pentru care sunt un igredient ce stimuleaza sistemul imunitar. Fructele de soc sunt un remediu natural pentru prevenirea infectiilor virale si bacteriene cum ar fi tusea, raceala, gripa si amigdalita.
  2. Previn aparitia cancerului. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, boabele de soc fac minuni in prevenirea si cresterea celulelor canceroase. Mai mult, acesti antioxidanti duc o lupta puternica impotriva radicalilor liberi care au tendinta de a deveni cancerigeni daca nu sunt luati in calcul.
  3. Adjuvant in tratarea tumorilor maligne si benigne - o cura de treizeci de zile cu tinctura de fructe de soc, administrata cate 2 linguri pe zi, are efecte surprinzator de puternice, prin activarea sistemului imunitar, element extrem de important in tratarea acestei categorii de afectiuni.
  4. Regleaza nivelul colesterolului in corp. Extractul de fructe de soc contine cantitati generoase de glucozide, o substanta cunoscuta pentru reducerea nivelului de colesterol rau din corpul uman. Celor cărora au probleme cu colesterolul (colesterol crescut) li se recomanda sa incorporeze in dieta lor zilnica fructe de soc.
  5. Au efect de intinerire a pielii. Infuzate cu proprietati anti imbatranire si de combatere a radicalilor liberi, boabele de soc mentin pielea radianta si tanara pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, acestea actioneaza ca un agent natural de detoxifiere, tinand astfel la distanta afectiuni dureroase ale pielii cum ar fi acneea, arsurile si cicatricele.
  6. Confera o vedere mai buna. Timp de secole morcovii au fost cunoscuti pentru propritatile lor de consolidare a vederii, dar daca morcovii nu sunt pe gustul cuiva, atunci poate incerca fructele de soc. Cu un continut ridicat de vitamina A si B6, aceste fructe ajuta la reducerea si prevenirea diferitelor afectiuni oculare, cum ar fi degenerescenta maculara si glaucomul, asigurand o vedere durabila. Pentru imbunatatirea vederii nocturne, adjuvant in tratarea bolilor oculare - se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Administrarea se face pe stomacul gol, in cure de 3-4 saptamani. Anumiti pigmenti (care dau culoarea neagra boabelor), vitaminele si mineralele din compozitia acestor fructe au un efect exceptional asupra ochilor.
  7. Gripa, guturai, sensibilitate la epidemiile de gripa - vaccinurile antigripale cele mai sofisticate au acum o concurenta serioasa: tinctura de fructe de soc. Cel putin asa sustin cercetatorii, care au testat extractul pe zeci de tipuri de virusuri care produc gripa. Concluzia: substantele continute de fructele de soc blocheaza infectarea celulelor sanatoase de catre virusurile gripale si, ca atare, stopeaza boala, atat in fazele incipiente, cat si in cele avansate. Actiunea fructelor de soc este deocamdata unica in lume, nici un alt medicament de sinteza sau natural neajungand la asemenea performante. Preventiv, in timpul epidemiilor de gripa care se fac deja simtite acum, la inceputul toamnei, se fac cure de doua saptamani, timp in care se iau 2-3 linguri de tinctura de soc pe zi. Daca gripa v-a "prins" deja, luati pe parcursul unei zile 2-4 linguri de tinctura diluata in apa, timp de 7-10 zile la rand. Vindecarea se va face mult mai rapid, iar in plus, vor fi mult diminuate anumite simptome, cum ar fi febra, durerile musculare, starile de slabiciune.
  8. Herpes - atunci cand apar primele simptome ale unei eruptii herpetice (usoara febra, nervozitate, usturime sau mancarimi), se ia cate o lingura de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora in ora, in total 3-4 doze. Se mentine tratamentul vreme de o saptamana. Anumite principii active din fructele de soc anihileaza mecanismul enzimatic prin care virusurile patrund in celulele sanatoase, stopand astfel boala ori grabind vindecarea.  
  9. Psoriazis, alergie cutanata, sclerodermie, boli de piele rezistente la tratamentele clasice - mai ales in lunile octombrie-noiembrie, cand multe boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau sclerodermia, tind sa recidiveze sau sa se agraveze, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este cat se poate de binevenita. Se administreaza zilnic 1-2 lingurite de suc sau 3-4 lingurite de tinctura, pe o perioada de minimum patru saptamani.
 Dulceata de fructe de soc

Pentru aproximativ 800 grame de dulceață, zic pe bâjbâite cantitatea finală pentru că am scăpat-o-n foc pe dulceață și s-o mai risipit și pe acolo, am avut:
- 650 grame fructe de soc proaspete
- 650 grame zahăr
- zeama de la o lămâie
- semințe de vanilie

Se taie cu foarfeca mănunchiurile și apoi se rup fructele cu mâna băgată-ntr-o pungă.Boabele făr de nimic altceva pe lângăse cintaresc și se adauga peste ele aceeași cantitate de zahăr și zeama de lămâie. se lasa la frigider peste noapte. 

A doua zi sepus pun la foc mare 10 minute pân se topeste zahărul. Se mai fierbe 35 de minute la foc mic pâna se leaga ușor. Se pune la borcane. Nu se spumeaza.

Rețete din fructe de soc

Intotdeauna se folosesc fructele de soc albastre-închis/negre/violet – nu cele roșii!
  • Întotdeauna se folosesc fructele de soc albastre-închis/negre/violet – nu cele roșii!
  • Se folosesc doar gătite, nu crude – pot provoca greață și vărsături.
  • Se recoltează când sunt bine coapte, din zone nepoluate, la distanță de șosele sau stâlpi de înaltă tensiune, fără a se culege toate fructele de pe o tufă.
Sirop de soc
  • 2 căni de fructe de soc proaspete sau uscate
  • 1-3 căni de apă
  • miere
    Se încălzește apa cu fructele pe foc și se zdrobesc fructele pentru a extrage sucul. Se fierbe la foc mic 30 minutes.
    Se strecoară prin tifon.
Se măsoară lichidul obținut și când s-a mai răcit, se adaugă cantitate egală de miere.
Variantă: se pot adăuga în timpul fierberii ghimbir, scorțișoară, cardamom.
Siropul rezistă câteva luni la frigider.
Se administrează câte 1-2 linguriță/lingură (în funcție de vârstă) pe zi în sezonul de răceli sau câte o lingură de la primele semne de răceală  și apoi la 2 ore pe tot parcursul infecției.
Alt sirop de soc
  •  1 cană fructe de soc uscate
  •  1/4 cană de fructe de soc uscate
  •  2 căni de apă
  •  1 cană de suc de vișine
  •  15 grame de plante uscate (rozmarin, oregano, cimbru, salvie – în proporția sau combinația dorită)
  • miere

Se fierb fructele, apa și sucul de vișine la foc mic timp de 30 minute, strivindu-se fructele bine. Se ia de pe foc și se adaugă plantele uscate. Se lasă să stea 30 minute. Se strecoară  și se măsoară lichidul rezultat.  Când s-a mai răcit, se adaugă o cantitate egală de miere. Rezistă la frigider până la 6 luni.

Se poate lua pe parcursul lunilor reci ca întăritor general. Se ia după voie de la primele semne de infecție.


 Socata

Avem nevoie de 5-6 inflorescente, 5 litri de apa rece, ½ kg zahar, miere sau un amestec din zahar si miere si 2 lamai spalate bine si taiate felii, cu tot cu coaja.
Se scutura usor inflorescentele pentru a elimina eventualele impuritati, apoi se scufunda o data, in baie de apa rece.

Se toarna cei 5 litri de apa intr-un borcan in care se scufunda florile de soc, se adauga zaharul si se amesteca usor, pana cand acesta se dizolva, apoi adaugati feliile de lamaie.
Acoperiti borcanul cu panza si de doua ori pe zi amestecati in socata cateva secunde. La un moment dat, sucul va incepe sa faca bule. Este momentul sa fie strecurat si tras in sticle care se inchid etans si se depoziteaza la frigider.

Daca vreti o socata mai acidulata, lasati sticlele cateva ore la temperatura camerei, apoi introduceti-le in frigider. In acest caz, comportati-va cu sticlele pline socata ca si cum ati deschide o sticla de sampanie. Nu o agitati daca doriti sa aveti socata in pahar si nu pe pereti.

Prajitura din fructe de soc

Cel mai comun dulce din fructele de soc este prajitura de soc. Pe cat de simplu ii este numele, pe atat de simpla este reteta.
Avem nevoie de:
5 cani fructe de soc
2 cani de migdale sau nuci macinate
3 linguri de zahar sau miere
coaja rasa a unei jumatati de lamaie
dupa gust: scortisoara, ghimbir, vanilie
3 albusuri de ou
Pentru aluat:
225 gr faina
140 gr unt
3 linguri de smantana
1 praf de sare
Se omogenizeaza faina cu untul rece si apoi se adauga smantana pana cand se incorporeaza. Se lasa aluatul la frigider 1 ora. Se tapeteaza o forma de cozonac cu hartie de copt.
Separat, se incalzesc fructele de soc impreuna cu zaharul sau mierea, 10 minute, la foc foarte mic. Se adauga condimentele, migdalele si coaja rasa de lamaie.
Bateti albusurile pana cand se intaresc.
Turnati aluatul in forma, deasupra acestuia puneti amestecul de nuci si fructe de soc, apoi asterneti un strat din albus batut. Introduceti forma la cuptor si lasati sa se coaca 40 de minute, la temperatura medie (170-180 grade Celsius).

Vinul de soc

Intr-un vas, se toarna 7.5 litri de apa peste 48 de cani de fructe de soc foarte coapte. Se lasa acoperit 24 de ore, apoi se strecoara lichidul si se amesteca impreuna cu 1.3 kg zahar, 15 gr ghimbir, 7.5 gr cuisoare si 7.5 gr scortisoara, pentru fiecare 4 litri de lichid. Se lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute apoi se stecoara si se lasa sa se linisteasca. Se toarna in sticle si se depoziteaza 6 luni, pana la maturarea vinului. 

No comments:

Post a Comment